5 råd til den mest optimale søvn

5 råd til den mest optimale søvn

Få styr på din nattesøvn med disse råd

Når du skal sove er der mange faktorer, som påvirker din søvn. Det er ikke altid folk er klar over, faktorer, som de skal tage højde for, men her er listet 5 afgørende kriterier op, som har stor indflydelse på din nattesøvn.

  1. Hvilken position du sover bedst i?
  2. Hvor høj bæreevne skal din dyne have?
  3. Hvilken type madras skal du vælge?
  4. Hvor høj grad af ventilation skal du bruge?
  5. Hvilken type hovedpude skal du vælge?

Alle disse faktorer er noget, som kan påvirke, hvordan du sover, selvom du ikke er klar over det. Alle elementer i din seng hænger giver en samlet effekt på din nattesøvn, uanset om det er din madras, hovedpude eller dyne, selv sengebetrækket kan have en effekt. Det er derfor vigtigt at du tænker over, hvilke behov du har inden du supplerer dit soveværelse yderligere.

Hvilken madras skal du vælge?

De typer af madrasser, som er mest oppe i tiden er skummadrasser. Der findes mange forskellige varianter af skummadrasser herunder nogle lavet af Purskum, Koldskum, Latex og Memoryskum. Purskum er ofte anvendt i billigere modeller, hvor Latex og Memory skum er en mere eksklusiv type af skum. Disse typer er fremstillet af naturprodukter og har derfor en naturlig høj åndbarhed, som kan holde dig varm hele natten. Har du allergi eller går meget op i miljøet, så vil disse typer af madrasser også være noget for dig, da de både er allergivenlige og miljøvenlige.  

Det er ikke alle, som ved, hvilke type madras de skal vælge til deres seng. Det er nemlig ikke altid godt med en blød madras, som mange fejlagtigt tror. En madras er kun god, hvis den passer til din krop og den position du sover i om natten. Vejer du eksempelvis meget og sover meget på siden, bør du finde en madras, som er fast, men som aflaster trykket fra din hofte og din skulder. Er du ikke så stor og ligger mest på ryggen, kan en madras med medium fasthed sagtens være god for dig. Der findes mange forskellige typer af madrasser og det kan være svært at vælge den helt rigtige, hvis du ikke har undersøgt markedet.

Hvilken betydning har bæreevnen i valg af dyne?

En anden faktor, som er med til at afgøre kvaliteten af din søvn er bæreevnen i din dyne. Det er ikke alle, som er klar over, hvad dette betyder, men det er en faktor, som afgør, hvor god en evne dynen har til at isolere varmen. Dynerne måles på en skala fra 1—16, hvor 16 er den bedste bæreevne. Det er derfor vigtigt at du afgør om du skal have én dyne med en høj bæreevne, som kan holde dig varm eller om du skal have en dyne specifikt til hver årstid. Vælger du både en sommerdyne og en vinterdyne, sikrer du dig en dyne, som er tilpasset til årstiden. Vælger du derfor en sommerdyne, vil den være designet til ikke at være så varm, som en vinterdyne.

Hvorfor er det godt med en ventilerende dyne?

Om sommeren er det dejligt at have en dyne, som er ventilerende. En dyne med høj bæreevne og fyld der isolere varmen, vil være meget varm at sove med om sommeren. Her er det godt at bruge dyner med organisk fyld, som har en høj grad af ventilation. Det kan være økologiske dyner med Moskusdun eller Kapok. Økologiske dyner har ofte den fordel at de kan aflede den overskydende varme. På den måde kan de bedre kontrollere temperaturen og sørge for at du får en god nattesøvn.

Ved du hvilken type hovedpude der er mest ergonomisk?

Hovedpuder kan også have en stor effekt på din søvn. Sover du med en for høj pude, kan du få hold i nakken. Sover du derimod med en for lav hovedpude kan det være svært at få den rigtige støtte. Når du skal afgøre højden på din hovedpude, er det også vigtigt at tage højde for, hvor fast din madras er. Synker du ned i din madras, vil din hovedpude automatisk blive højere. De mest ergonomiske hovedpuder er dem lavet på memoryskum, som er trykaflastende. Disse fås også i forskellige højder og aflaster, der hvor trykket er hårdest.